Dit is een hoofdstuk uit het pas verschenen boek Humor sapiens. Meer lezen over de functies van humor? Bestel hem hier!
De bekende Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld stelde tijdens een interview dat hij zich soms meer verbonden voelde met een komiek aan de andere kant van de wereld dan met naaste familieleden. Dit klinkt weliswaar apart, maar hij is niet de enige. Een gedeelde humorsmaak zorgt voor een intense verbinding. De duur van de relatie is daarbij niet doorslaggevend, maar het gegeven of jullie al dan niet dezelfde humorsmaak hebben.
Wanneer je bijvoorbeeld een groot liefhebber bent van shockhumor en bij je conservatieve opa en oma op de koffie gaat, dan zal je merken dat je enigszins terughoudend bent in je doen en laten. Je bent wat alerter en hebt eerder de neiging om te pleasen, omdat hetgeen je daadwerkelijk wilt zeggen als aanstootgevend kan worden opgevat. Het is vermoeiend om constant op je hoede te moeten zijn. Daarom zal je daar ook niet snel de hele avond blijven hangen. Vergelijk dit met een avondje doorzakken met een goede vriend die jouw humorsmaak deelt en waarbij je dus volledig jezelf kunt zijn. Je komt dan snel in een vorm van extase en de avond vliegt voorbij.
Hoe is dit te verklaren? Welnu, humor is voor een groot gedeelte intuïtief. Je wordt geboren met een bepaalde vorm van humor. Uiteraard kan zich dit op verschillende manieren ontwikkelen in je leven. Dit is afhankelijk van je opvoeding, vrienden, welke humorvormen je consumeert, de manier waarop je naar het leven kijkt, situaties die je meemaakt en ga zo maar verder. De kern ligt echter wel voor een gedeelte vast en een mens lacht meestal onbewust om iets. Wanneer iemand voor je neus tegen een lantaarnpaal aanloopt, dan denk je niet eerst: Hmm, deze situatie is grappig, zal ik gaan lachen of zal ik dat maar niet doen? De lach is doorgaans een natuurlijke uitspatting.
Vriendschappen worden meestal ook op basis van gevoelens gesmeed. De meeste mensen maken niet letterlijk een lijstje met voorwaarden voor een vriendschap, maar ze willen zich vooral aangenaam voelen bij de ander. Het delen van dezelfde humor brengt een aangenaam gevoel met zich mee. Je vorm van humor zegt namelijk iets over hoe je in het leven staat. Tegelijkertijd zie je daardoor ook hoe iemand anders in het leven staat.
Stel je voor dat je relativerend in het leven staat en zelfspot als humorvorm hoog in het vaandel hebt staan. Je zit ergens in een café te drinken en iemand glijdt op een Charlie Chaplin-esque manier uit. Er heerst een jolige stemming en de mensen in het café beginnen te applaudisseren. De persoon staat op met een lach en maakt een ludieke buiging.
De kans is groot dat je met die persoon meer klikt dan met iemand die in eenzelfde situatie kwaad wegloopt. In onze ‘beschaafde’ wereld zijn de meeste mensen terughoudend in het dagelijks leven. Ze geven niet snel hun emoties prijs. Het is dus lastig om mensen in de eerste uren echt te leren kennen en na te gaan of je klikt met die persoon. Dankzij humor kom je daar een stuk sneller achter.
Niet alleen bij het aangaan, maar ook bij het behouden van vriendschappen is gedeelde humor fundamenteel. Je humorsmaak zegt namelijk veel over je levensvisie. Heb je een positieve inslag en bekijk je alles in het leven ironieloos en met een roze bril? Dan zal je niet snel duistere humor waarderen. Je gaat dan moeilijk klikken met iemand die constant zwartgallige grappen maakt en een meer cynische kijk op het bestaan heeft. Om innige vriendschappen aan te gaan en te behouden, hoef je natuurlijk niet precies dezelfde humorsmaak te hebben. Het gaat vooral om het fundament.
Dit is een hoofdstuk uit het pas verschenen boek Humor sapiens. Meer lezen over de functies van humor? Bestel hem hier!